KOJIレストラン|KOJI RESTAURANT

2021年3月10日

パリ市内にある、日本人シェフによる鉄板焼きレストランのインテリアデザインです。
本プロジェクトでは日本の伝統的な建築を現代の空間に蘇らせることを目指しました。光の透過性、豊かな余白と可変性が、このプロジェクトに日本建築の空間性を生み出す大きな特徴となっています。また、パリの都市空間から異文化の空間に入り込む象徴的な中間領域として、伝統的な「路地」をデザインに取り入れました。
日本人大工の伝統的な知識と技術による洗練された組子や木工品が、おもてなしの場に品格をもたらしています。

Interior design project of a teppanyaki restaurant by a Japanese chef in Paris. Teppanyaki is a kind of cuisine where the chef cooks in a hot steel plate and directly served to the customers.
The goal of this project was to reconsider the traditional Japanese architecture into a contemporary space. The permeability of light, the rich emptiness of space and flexibility are main features that create the spatiality of Japanese architecture. In addition, we incorporated a traditional “Roji” into the design as a symbolic intermediate space between the urban space of Paris and the inner Japanese architecture.
Sophisticated woodwork such as “Kumiko” made with traditional knowledge and skills of Japanese “Daiku” bring dignity to this hospitality place.

基本データ

発注者
GOMA
延床面積
140m2
用途
レストラン
場所
パリ、フランス
完成年月
2021年3月

DATA

Client
GOMA
Total floor area
140m2
Main use
Restaurant
Location
Paris, France
Completion Date
March, 2021